Hawaii 2. dio: Solarni izazovi i rješenja

Hawaii 2. dio: Solarni izazovi i rješenja

Zagovornicima čiste energije na kopnu, Havaji se čine sunčanim rajem koliko i tropskim. O ciljevima ‘Aloha’ države možete više pročitati ovdje.

Iz sunca potječe 17% ukupne električne energije u državi, prema udruženju industrija solarne energije (Solar Energy Industries Association). Većina te energije potječe iz solarnih sustava “malih kupaca”, procjenjuje Američka uprava za energetske informacije (U.S. Energy Information Administration). U Oahuu, 36% obiteljskih kuća ima instalirane krovne solarne panele.

Solarna strategija

HECO kaže da solarnu energiju na krovovima vidi kao ključnu stavku u državnoj strategiji dekarbonizacije. S druge strane, mnoga kontinentalna komunalna poduzeća favoriziraju velike solarne instalacije. U strategiji objavljenoj u svibnju 2021., HECO je izložio svoju viziju moderne mreže na Havajima, pri čemu bi polovica “potrebnih obnovljivih izvora” države dolazila iz distribuiranih izvora poput krovne solarne energije.

“Za nas jedno ne isključuje drugo, nego uključujemo sve. “, rekao je glasnogovornik HECO -a Peter Rosegg u e -mailu. “Moramo maksimalno povećati resurse prilagođene kupcima, poput krovnih solarnih sustava i baterija, električnih vozila i novih tehnologija za upravljanje električnom energijom kako bismo dekarbonizirali naše energetske sustave do 2045.”

Vizija

Zagovornici solarne energije kažu kako trenutna praksa predstavlja glavnu prepreku elektroenergetskoj mreži u dekarbonizaciji i postizanju pravednih cijena električne energije. Postojeća pravila propuštena su prilika, rekao je Matthias Fripp, izvanredni profesor elektrotehnike sa Sveučilišta Hawaii. Ako bi kupci solarne energije imali financijski poticaj da instaliraju više ploča nego što je potrebno za njihove vlastite domove, od viška proizvodnje koristi bi imali kupci bez solarne energije i smanjili bi ovisnost o fosilnim gorivima, rekao je.

“Mogli biste uzeti energiju od kupaca s dodatnim krovnim prostorom i dati je korisnicima koji ih nemaju”, rekao je Fripp. “Ako to ne učinimo, za ovu tranziciju koristit ćemo više otvorenog zemljišta nego što trebamo.”

Predložena rješenja

U svibnju 2021. komunalno je poduzeće u svom planu izrade tarifa predložilo dva nova programa za korisnike s raspodijeljenim energetskim resursima.

  • Jedan uključuje naknadu za energiju koju solarni proizvođaći izvoze u mrežu u skladu sa stopama koje se razlikuju prema dobu dana.
  • Drugi program sadrži mogućnost da komunalna poduzeća kontroliraju distribuirane izvore energije kupaca kako bi zadovoljila potrebe mreže. HECO je također predložio takozvani program najma krovova, prema kojem bi kupci koji dopuste komunalnom poduzeću da instaliraju solarni ili baterijski sustav na svoj krov dobili novčanu naknadu.

Možda ne baš najbolja rješenja?

Planovi uključuju i nove fiksne naknade koje bi solarnu energiju učinile manje privlačnom, rekao je Jim Lazar, umirovljeni viši savjetnik u regulatornoj pomoći (eng. Regulatory Assistance Project) koji podržava koaliciju skupina za čistu energiju. Na primjer, kupci solarne energije koji sudjeluju u bilo kojem od novih tarifnih programa podliježu novom, minimalnom trošku od 40 USD mjesečno.

“Plan bi bio brutalan prema potrošačima koji žive u stanovima, obiteljskim kućama i prema solarnim kupcima”, rekao je Lazar. “Ljudi koji bi imali koristi su oni koji žive u velikim kućama, imaju bazene i klima uređaje, koji stalno crpe eletričnu enerigju, a nemaju solarnu energiju.”

Rosegg se usprotivio da će plan smanjiti rizik kupcima s niskim i srednjim prihodima koji “subvencioniraju druge kupce koji imaju veći pristup energetskim mogućnostima”, poput solarne energije na krovu.

Jednostavna rješenja nisu uvijek najbolja rješenja.

Pročitajte više u sljedećem članku…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *