Hawaii 1. dio: ‘Aloha’ obnovljivoj energiji

Hawaii 1. dio: ‘Aloha’ obnovljivoj energiji

Dugoročni ciljevi

Havajski regulatori razmatraju konkurentske prijedloge za procjenu krovnih solarnih sustava u postupku koji bi mogao ostvariti ili srušiti ciljeve na državnoj razini za čistu energiju.

Skupine za obnovljive izvore energije, najveće komunalno poduzeće na Havajima i državni ured za zastupanje potrošača u svibnju 2021. godine su podnijeli planove komisiji za komunalne usluge (Hawaii Public Utilities – PUC) na Havajima u kojima su istaknuli kako kupcima s krovnim solarnim panelima treba platiti naknadu za energiju koju proizvode. Zagovaratelji solarne energije kažu da bi odluka energetskog regulatora mogla biti dobar pokazatelj hoće li otočna država postići cilj korištenja  100% obnovljive energije do 2045. godine.

Iako Havaji imaju izoliranu mrežu, njihove strategije, planovi i rasprave naglašavaju izazove širom zemlje oko integriracije obnovljivih izvora energije u električne mreže koje su uglavnom izgrađene oko velikih centraliziranih postrojenja za fosilna goriva. Također prikazuje nove zabrinutosti za kapital zbog politika čiste energije koje su se nekada smatrale zlatnim standardima, poput neto mjerenja, u kojem komunalne usluge plaćaju kupcima solarne energije maloprodajne cijene za struju koju šalju natrag u mrežu.

Neodrživa praksa

Prema nacionalnom laboratoriju za obnovljive izvore energije, otprilike 41 država u SAD-u ima verziju neto mjerenja. Budući da broj solarnih instalacija na krovovima nastavlja rasti, neke države poput Kalifornije razmatraju promjene u vezi neto mjerenja zbog zabrinutosti da taj princip rada povećava troškove korisnika bez solarnih panela.

Otkako je 2015. ukinuo neto mjerenje, Hawaiian Electric Co. Inc. (HECO) – koji opslužuje 95% kupaca električne energije na Havajima – usvojio je privremene politike koje ne potiču kupce da šalju višak električne energije u širu mrežu. Mnogi korisnici solarnih elektrana imaju ugrađene baterije pa tako svoju neiskorištenu energiju mogu spremiti za sebe umjesto da vraćaju u mrežu.

Plan za budućnost

Sada Aloha država želi razviti novi, stalni program za kupce s raspodijeljenim izvorima energije poput solarnih elektrana i baterija.

Cilj je pronaći rješenje koje potiče instalaciju solarnih panela, pošteno je prema svim kupcima i približava državu ciljevima obnovljive energije – rekao je Brian Lips, senior project manager za politiku u NC Clean Energy Technology Center-u na državnom sveučilištu Sjeverne Karoline. Javno komunalno poduzeće na Havajima također razmatra prijedloge za “napredne” programe distribuiranih energetskih resursa, poput pametnih uređaja koji prilagođavaju svoju potrošnju ovisno o tome koliko je energije dostupno na mreži.

“[HECO] traži dugoročno rješenje koje može omogućiti daljnji rast obnovljivih izvora energije, ali bez negativnog utjecaja na mrežu”, rekao je Lips.

Za otprilike 80% svoje snage ‘Aloha država’ trenutno se oslanja na skupe elektrane pogonjene na naftu. Zagovornici čiste energije ističu da je to dovelo do toga da Havajci imaju veće troškove električne energije nego bilo koja druga država u SAD-u.

U međuvremenu, jedina havajska elektrana na ugljen zatvara se sljedeće godine. HECO i PUC upozorili su da bi zaustavljanje moglo dovesti do nedostatka napajanja, rekao je Isaac Moriwake, odvjetnik Earthjusticea. Kako bi izbjegli nadomještanje izgubljene energije iz elektrane na ugljen skupljim loživim uljem i zadržavanje visokih cijena električne energije u državi, Havaji moraju brzo povećati čiste izvore energije, rekao je Moriwake.

Iako se broj solarnih elektrana za kupce na Havajima utrostručio od 2015. godine, većina kupaca ne vraća struju u mrežu jer nisu za to plaćeni. Ako se umjesto toga potakne više vlasnika solarnih elektrana da izvoze energiju, to bi smanjilo troškove za sve, jer bi kolektivna energija dobivena iz sunca mogla nadoknaditi potrošnju električne energije iz naftnih elektrana.

To bi mogla biti najjeftinija i najpouzdanija opcija na Havajima za postizanje 100% čiste snage do 2045. godine, kažu zagovornici. Oahuu, najmnogoljudnijem otoku na Havajima, nedostaje raspoloživog prostora za velike instalacije obnovljive energije, a mnogi stanovnici ne žele vidjeti netaknutu prirodu pretvorenu u solarne ili vjetrovite farme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *