Doznajte sve o modelu samoopskrbe

Doznajte sve o modelu samoopskrbe

Budući da je u mnogim državama EU postignut paritet mreže u kontekstu FN elektrana, tj. da se nivelirani iznos proizvodnje električne energije iz FN sustava približio cijeni električne energije iz mreže, počinju se primjenjivati različiti modeli za poticanje proizvodnje el.energije iz FN elektrana. Jedan od trenutno najjaktualnijih modela jest model samoopskrbe.

Navedeni model zasniva se na principu u kojemu potrošač višak svoje proizvedene energije može poslati u mrežu te ju ”iskoristiti u kasnijem razdoblju” kada mu je potrošnja veća od proizvodnje. Drugim riječima, potrošači (sa vlastitom proizvodnjom) koriste mrežu kao spremnik za višak električne energije. U trenutcima kada je proizvodnja veća od potrošnja te se energija šalje u mrežu, te  se brojilo tada ”okreće” unatrag i kompenzira prijašnje uzimanje energije iz mreže. Na kraju naplatnoga razdoblja (koje se u pravilu izvodi na mjesečnoj razini) potrošač plaća neto potrošenu električnu energiju po maloprodajnoj cijeni. Ukoliko je unutar naplatnoga razdoblja potrošač više proizveo više električne energije nego potrošio, tada on prenosi kvotu u idući mjesec ili mu se isplaćuje naknada po dogovorenoj cijeni, ovisno o modelu koji se primjenjuje.

Iz perspektive potrošača, model samoopskrbe jest atraktivan iz razloga što je jednostavan za razumijevanje i realizaciju. U trenutcima kada potrošači proizvode električnu energiju, tada izbjegavaju plaćanje energije iz mreže isto kao i troškove vezane uz izgradnju i održavanje mreže.

Slika 1. Grafički prikaz tokova električne energije proizvedene iz FN elektrane sukladno modelu samoopskrbe.

Izračunajte pomoću solarnog kalkulatora i okrenite se prema čistoj i zelenoj energiji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *