Veliki solarni potencijal, mala iskorištenost

Veliki solarni potencijal, mala iskorištenost

U posljednjih desetak godina većina država Europe i ostatka svijeta pokazuje osjetni trend porasta instalacija solarnih elektrana. U Europi, država sa najvećim trendom porasta je Njemačka. Hrvatska je država za koju se pokazalo da ima iznimno veliki solarni potencijal za proizvodnju te se značajniji porast instaliranih elektrana upravo odvija.

Zbog svoje geografske lokacije Republika Hrvatska posjeduje veliki potencijal u iskorištavanju sunčeve energije, među najvećim u Europi. No, unatoč velikom solarnom potencijalu, Hrvatska manje od jedan posto električne energije proizvodi iz fotonaponskih sustava, dok primjerice Njemačka ima tisuću puta više instaliranih solara u odnosu na Hrvatsku, odnosno oko pedeset puta više po stanovniku.

Solarni potencijal u Njemačkoj (lijevo) i solarni potencijal u Hrvatskoj (desno).
Solarni potencijal u Njemačkoj (lijevo) i solarni potencijal u Hrvatskoj (desno).

Najviše fotonaponskih sustava trenutno se nalazi na sjeverozapadu Hrvatske. Na području Dalmacije, iako je solarni potencijal najveći, iskorištenost je najniža u ovom trenutku. Usporedimo li Dalmaciju sa susjednom Slovenijom, njezin solarni potencijal veći je za 40 posto od slovenskog, ali je udio solara još uvijek deset puta manji.

Jeste li čuli za arhitektonsko djelo Nikole Bašića? Ovaj zadarski simbol nosi naziv “Pozdrav Suncu”. Sačinjen je od 300 solarnih ploča koje danju pohranjuju energiju, a noću tu istu energiju koristi za napajanje rasvjetnih elemenata. Rezultat ove kombinacije je jedinstvena i atraktivna igra svjetlosti.

Solarni kalkulator

Zanima li vas solarni potencijal vaše nekretnine, izračunajte ga sami putem besplatnog E.ON solarnog kalkulatora.

E.ON solarni kalkulator svakom zainteresiranom korisniku će, nakon upisa lokacije nekretnine i potrošnje električne energije na godišnjoj razini, izračunati okvirnu snagu elektrane potrebnu za proizvodnju navedene količine struje te minimalnu površinu krova potrebnu za instalaciju elektrane, kao i period povrata investicije!

Također, kalkulator će izračunati i smanjenje ekološkog otiska korisnika prikazanog kao ekvivalent broja posađenih stabala, odnosno smanjenja broja automobila u prometu na godišnjoj razini. Izračun je informativnog karaktera, a za točne informacije E.ON poziva korisnike da nazovu besplatni info telefon 0800 8777.

SOLARNI KALKULATOR
1

 

Županija:
Godišnja potrošnja VT:
Godišnja potrošnja NT:
2

 

Telefon/mobitel:
Email:
Ime i prezime:
Prihvaćam pravila privatnosti korištenja kalkulatora. Izračun je informativnog karaktera.
Molimo unesite sve podatke
IZRAČUN
This graph represents the difference beetwen the cost of electricity of a household with and without the PV power plant on their roof.
Snaga elektrane:
Površina krova:
Period povrata:
Ekvivalent broja posađenih stabala:
Ekvivalent broja automobila: